A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Naite – an environmentally friendly mobile phoneNaite – en miljövänlig mobiltelefon

ecovisit.se hälsar denna vecka Viktor Magnusson välkommen som gästbloggare. Blogginlägget nedan handlar om att välja mobiltelefon. Det finns ju ett par stycken.

SonyEricsson Naite kom till mig som en uppenbarelse. Lite retrodesign, så mycket retro det nu kan bli med mobiltelefoner. Ren och modest. Och så står det plötsligt – Miljövänlig. Jag klickar mig vidare och läser att luren är tillverkad av återvinningsmaterial. Det behövdes inte särskilt mycket mer för att jag skulle bestämma mig.

Telefonen är tillverkad av gamla pet-flaskor, har en laddare med låg strömförbrukning, förpackningen som telefonen kommer i är slimmad och innehåller inte massor av papper och plast som åker rakt papperskorg. Handboken ligger på nätet istället. Mycket enkelt.

Bläddrar man igenom förprogrammerade material på telefonen hittar man lite olika smågodisar med eko-karaktär. En favorit blev snabbt miljö-infotainment-spelet EcoMate. Spelet startar med en informationstext där det står kortfattat vad som håller på att hända och att vi måste kämpa tillsammans för att göra något åt det, spelet finns för att informera. Synnerligen frisk musik av tv-spelsformat ljuder. Today’s session. Tre kunskapsfrågor i stil med att ”hur mycket vatten gör en genomsnittlig människa av med på 10 dagar?”. Det blir mycket gissande på frågorna. Svarar man rätt så blir pandan i bakgrunden glad och vinkar. Svarar man däremot fel, så avger pandan ett hjärtskärande ynkligt ljud. Första gången trodde jag att jag tog livet av den. Men ju mer man svara rätt ju bättre mår pandan. Orsak och verkan. Som en uppdaterad tamagotchi. Jag gillar det!

SonyEricsson har också fått med en CO2-kalkylator. Man kan fylla i hur mycket flyger och kör, om man har vattenkokare, centralvärme eller solfångare. Jag fick ett första värde på 1,92 ton/år. Det är ju ändå en del… Det fick mig att tänka lite till. Och det är väl någonstans det som är meningen. Jag gillar det igen.

Det är bara en telefon. Men om det finns en telefon som är en smula genomtänkt ur ett ekologiskt perspektiv och samtidigt är en bra produkt så finns det all anledning att välja just en sådan.

Läs mer på GreenHeart, som är projektets namn. Heja det!

Lämna ett svar

Du kan använda dessa HTML-taggar

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>