A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

ecovisit on Twitterecovisit på Twitter

There is a lot happening in the area of sustainability in the Småland region. Unfortunately some of the tips, ideas and thoughts we want to convey to you are stored away. Due to lack of time no thoughtful nor well-articulated blogs are written. To remedy, there is now an opportunity to follow ecovisit on Twitter: http://twitter.com/ecovisit. 140 characters sounds just right …Det är fullt drag på hållbarhetsområdet i Smålandsregionen. Tipsen, idéerna och tankarna kring allt vi vill förmedla till er lagras tyvärr allt som oftast på hög. Det är dåligt om tid för genomtänkta, vällänkade och välformulerade blogginlägg. För att råda bot finns det numera en möjlighet att följa ecovisit på Twitter: http://twitter.com/ecovisit. 140 tecken låter precis lagom…

debate about BBC’s electric car ”adventure”el-bilsdebatt mellan BBC och bloggare

En god vän, boendes utan för London tipsade mig om de här artiklarna/blogginläggen och jag vill sprida dem här för det är viktigt att se hur bra eller dålig journalism spelar roll för samhällets utveckling. Och också viktigt att se att vi gräsrötter, bloggare och vardagsengagerade faktiskt också kan säga ifrån.

Det hela börjar med att BBC’s Brian Milligan säger att han ska försöka köra en elbil (elMini) från London till Edinburgh

Läs hans berättelse här, videoinslag finns också. Milligans slutsats är att elbilar inte fungerar speciellt väl…

det visar sig emellertid att bilen Milligan väljer att köra är en prototyp och inte kan anses vara en genomsnittlig elbil. En elbilsfantast David Peilow reagerade med tävlingslusta på dessa nyheter och bestämmer sig för att köra från London till Edinburgh med en annan elbil (Tesla Roadster), fast starta senare och komma fram tidigare. Läs blogginlägg om honom på green autoblog. Peilows slutsats; elbilar är framtiden och fungerar tämligen utmärkt.

Mäta en sportbil mot en vanlig bil kan väl diskuteras, men det ä vinklingen på reportaget som jag tycker är intressant att uppmärksamma

Freecycle in VäxjöFreecycle i Växjö

freecycleÄr lite efter men konstaterar ändå med glädje och entusiasm att det faktiskt finns en freecycle-grupp i Växjö. Anledningen till att jag inte hittat den förut är att de bara tycks finnas på Facebook och att gruppen för tillfället ligger vilande men, den finns!!! Här!

Något att engagera sig om man känner att volontärkvoten i ens liv inte är uppfylld! Kanske ordna en gratis-marknad nu under våren?!

Swop:artzero waste

Läser i senaste FredAktion att jag bevisligen missat något stort; nämligen SWOP:ART i Stockholm.

Swop:Arts målsättning är att höja målsättning om våra växande sopberg, överkonsumtion och uppmuntra till ”nollslöseri”.

I helgen hade jag ett samtal med en miljömedveten vän i Göteborg och vi beklagade oss gemensamt över att second hand-butikerna inne i centrum blivit så trendiga att de numera känns dyra. Det är ju fantastiskt att de är trendiga förstås, men vi enades kring att vi inte längre kände det självklart att vinterns förrådrensning skulle gå till just Myrorna. Frälsningsarmén gör ju bra grejer men det känns som om butiken drar rätt mycket pengar i sin trendighets omvandling som känns onödiga. Som tur är så finns det några stycken härliga second hand-butiker i Göteborg, bl a en på Ringön och så Kretsloppsparken i Alelyckan, fast den senare gäller mer när man söker möbler och sådant. Jag började dilla om det fantastiska med freecycle och bytesdagarna som freecycle – göteborg anordnar, där jag lyckades hitta mycket sommarkläder i våras. Det som blir över går till behövande, t ex papperslösa flyktingar.  Vi enades om att ju detta var fantastiskt men inte så anpassad till den moderna människan som inte vill ha papperskassarna med utrensade grejer stående ett halvår till det råkar vara en freecycledag, utan liksom vill få det gjort direkt, slutföra rensningsprojektet. Då är det lätt att ta till tippen om man inte är fullfjädrad miljöentusiast.

Så tänk då om det fanns en free shop/Give-away shop i varje stad, en freecyclebutik som har öppet regelbundet. Precis det, precis vad jag och min kompis önskade oss, finns det bevisligen i Stockholm. Där kan man byta kläder och smycken och titta på konst. Låter fantastiskt tycker jag! Titta själv:

Swop:Art finns på Roslagsgatan 60 och har öppet lördag och söndag 12-20

De finns också på Facebook

What to wear on New Years EveFestblåsa på Nyår?

Det är svårt att orka med alla beslut som man skulle vilja fatta på ett hållbart och medvetet sätt.  Efter min  misslyckade shoppingsejour i London är jag tacksam för att det finns människor som gör bra sammanställningar på var jag kan hitta en hållbar, medveten nyårsstass

Inspireras du också på Hållbar Livsstils webbmagasin

Sorting the Christmas garbageGod fortsättning!

Så är det då vardag igen och gästerna har åkt åt var sitt håll. Mitt behov av att städa undan blev plötsligt trängande och trots att det var jul bara för ett år sedan och trots att jag då kollade upp hur jag skulle sortera julklappspappret (jag tycker alltid det är svårt med glansigt papper och plastiga pappersreklamutskick) så stod jag nu på morgonen med den fint i hopvikta högen (de flesta pappren går ju att återanvända nästa år men vissa papperssorter är av så dålig kvalitet eller annorlunda kvalitet att tejp och snören helt förstör finishen och de hade jag vikt ihop för transport till?? ja, transport till vadå?) och undrade vart den skulle hän.

Som vanligt konsulterade jag det allvetande internätet och insåg, som vanligt, att den mest användbara och sammanhållna informationen inte fanns på min kommuns hemsida utan på Naturskyddsföreningens sida för att fira en grön jul.

Så för att påminna andra med samma otillförlitliga minne som jag själv så ska omslagspappret till pappersförpackningsåtervinningen och snörena i brännbart.

Önskar God Fortsättning från brasan i mitt numera renplockade vardagsrum!

Eco Shopping in LondonEkoshopping i London

Fem dagar försenad så har jag lyckats ta mig hem från min ofrivilliga vistelse i London. Jag är överlag inte speciellt imponerad eller speciellt nöjd med hur jag har blivit behandlad av flygbolagen inblandade även på Heathrow airport.

Flyga är sannerligen praktiskt när man på kort tid behöver komma någon vart men allt som oftast har jag inte så bråttom och psyket och miljön mår så mycket bättre om det får ta lite tid. Jag har verkligen ett stort motstånd mot säkerhetskontrollerna som jag tycker är absurda och ineffektiva och när jag kom till Heathrow airport idag kände jag mig som en illegal flykting som försökte ta mig in i det efterlängtande landet Heathrow (eller som jag anar att de stackarna blir bemötta) snarare än en legitim, betalande kund…

Tänk vad bra det skulle vara om det byggdes ut vettiga snabbtågssträckor från Skandinavien ut i Europa. Köpenhamn -Berlin och Köpenhamn-Paris skulle vara en bra start tycker jag. Kompletterat med bättre tågnät i Sverige förstås.

Men man ska ju försöka se saker och ting positivt så då får jag väl framhålla att SAS utökar sitt ekologiska sortiment på sina flygningar och i sina louncher… I senaste Scanorama gör de reklam för sina ekologiska smörkakor och ekologisk choklad.

Sämre med ekologin hade jag det i onsdags när jag ägnade precis hela dagen åt att gå London runt på jakt efter ekologiska kläder. Ekologisk mat, vegetarisk mat, ekologiska mataffärer och ekologisk hudvård finns det gott om som tidigare rapporterat. Men i onsdags skulle jag alltså tillåta mig själv att shoppa något. Ett par svarta byxor och en elegant topp stod på inköpslistan. Men icke… Så jag bedrog mig. Ekologiska kläder tycks Londonborna överhuvudtaget inte vara intresserade av eller för delen kunna något om.

Jag började i de ekologiska butiker jag hittade; en mataffär och på ett ekologiskt apotek – hade de några tips? Nej, men titta där… Så jag gick dit och frågade och blev skickad någon annan stans. Allt som oftast så fick jag bara ett nej och fick söka mig vidare själv (På Selfridges fanns inget, nada,null och inte heller på Mark&Spencers eller på någon av det andra 50talet butiker av varierande storlek som jag besökte under dagen). På det viset tog jag mig igenom hela centrala London skulle jag vilja säga, åtminstone de vanligaste shoppingstråken. Jag var inne i små butiker och hos de stora kedjorna men inte ett ekologiskt plagg stod att uppbåda. H&M hoppas jag hade något men där gick jag inte in av princip. Det enda stället som hade något att erbjuda var Zara, efter att först blivit förundrat frågad om ekologiska kläder var något man använder för att man är allergisk så dök en lite mer initierad expedit upp med fyra olika ekologiska toppar.

Men ärligt talat, jag trodde vi kommit längre… Vad är det som får kedjorna att tro att bara för att man vill ha ekologiska kläder så måste de prompt vara i bomull, i simplaste basmodell och gärna genomskinliga??

Nedslående. Ytterst nedslående. Jag önskar mig en välsorterad butik, mitt i centrum av varje shoppingstråk i varje stad, med stort utbud av de olika fantastiska ekologiska bas och designkläder/märken som finns inför det nya året. Jag är helt övertygad om att det går att sälja till fler än nördar som jag.

Trapped in LondonOfrivillig semester i London

Jag skulle bara mellanlanda på Heathrow efter en arbetsresa i Europa, men det gick inte vidare bra. Heathrowkaoset håller mig fången i UK, London från i lördags 18/12. Igår, efter att ha spenderat 2,5h dag i telefonköer så lyckades jag boka om min biljett till den 23/12, och kan bara hoppas att det planet lyfter och därtill försöka njuta så mycket som möjligt av tiden här, det är ju ändå min julledighet vi pratar om…

Och det finns faktiskt väldigt många sämre ställen att bli fast på, undantaget att London är så vansinnigt dyrt, så finns det många trevliga alternativ som gör mig glad varje dag.

T ex den fristående ekologiska matbutiken med tillhörande lunchservering (vegetarisk) precis där jag bor, flera andra ekologiska matbutiker man kan gå in i och njuta av, ekologiska kaféer, etiska kläder och snygga schysta skor! Och så all denna kultur sedan! Det enda jag inte lyckats hitta är en ekologisk klädbutik, överlag har jag inte hittat några ekologiska kläder alls, dock fair trade.

Jag har normalt svårt att hitta skor jag tycker om men the Natural Shoe Store vid Covent Garden har jättesnygga modeller från El Natura Lista och Think! – båda garvar lädret vegetabiliskt.

Helvegetariska restauranger och ”hål i väggen” – t ex underbara indiska restaurangen mittemot Theater Royal vid Covent Garden….

Man kan ha det sämre

Merry Christmas and a Happy New YearGod Jul och Gott Nytt År

fotoakuten.se

fotoakuten.se

Det snöar som aldrig förr i Småland. Julen kommer att bli vidunderligt vit. ecovisit gör ett uppehåll i bloggandet och skidar rakt ut bland de snötäckta granarna för att om möjligt hitta en tomte med nya hållbara löften för 2011.

Vi på ecovisit tackar för ett oerhört roligt år tillsammans med er besökare och läsare. Skriv gärna en rad till info@ecovisit .se och berätta vad ni önskar läsa om eller veta mer om under det kommande året. Vi ser fram emot era idéer.

Slutligen – vi önskar er alla en God Jul och ett Gott Nytt År 2011!

GreenalyticsGreenalytics

Har du ett hem i cybervärlden liksom jag?

Då måste jag bara tipsa om Greenalytics. Det är en applikation som är utvecklad av KTH-forskaren Jorge Zapico som räknar ut ditt internetbaserade hems ekologiska fotavtryck; Det totala fotavtryck för en hemsida inkluderandes servrar, infrastruktur och slutanvändare…

Viktigast anser Zapico att det är man har sin hemsida på en server i ett land som har en bra elmix, som han uttrycker det, allra bäst är förstås en server som drivs med miljömärkt el.

Applikationen finns ännu bara i beta-version men det är ett spännande och välkommet projekt! Den drivna kan anmäla intresse som testanvändare. Det har jag gjort!

Miljö & Utveckling har också skrivit en artikel om Greenalytics